Ale já chci tohle, mami : nenásilná komunikace pro rodiče - Hahn, Britta, 1957- (Portál, 2018)
Německá lékařka, psychoterapeutka a matka čtyř dětí ukazuje, jak při řešení konfliktů mezi rodiči a dětmi komunikovat se vzájemnou úctou a respektem. Při soužití s dětmi vznikají v zásadě dva druhy problémů: Děti něco chtějí a rodiče říkají "ne", nebo si něco přejí rodiče a děti to odmítají. Autorka na mnoha příkladech ukazuje, jak lze v takových situacích využít nenásilnou komunikaci podle Marshalla Rosenberga a udržet mezi rodiči a dětmi dobré vztahy tak, že se všichni budou cítit dobře. Autorka považuje nenásilnou komunikaci za alternativu běžně užívaných trestů a metodu, jež dítětem nemanipuluje a uznává jeho vůli, aniž by jí však vždy ustupovala. Při tom ovšem upozorňuje na nutnost stanovení hranic v zájmu ochrany dítěte a na to, že v průběhu vývoje dítě přebírá stále více zodpovědnosti, zatímco rodičovská moc slábne. Také poukazuje na to, že dítě potřebuje svobodu, aby si mohlo některé věci samo zažít a vyzkoušet. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: výchova dítěte; rodiče a děti; rodinné konflikty; interpersonální komunikace; child rearing; parents and children; family conflicts; interpersonal communication; populárně-naučné publikace; popular works