Peter Petersen a pedagogika jenského plánu - Rýdl, Karel, 1952- (ISV, 2001)
Publikace podává obsahovou charakteristiku významné pedagogické školy a mapuje tak osudy jejího praktického uplatnění od dob jejích počátků až do současnosti. Autor v ní hledá především odpovědi na otázky, proč je v mnoha zemích současné Evropy Jenskému plánu věnována taková pozornost a proč se tento směr znovu stává inspirujícím a motivujícím z hlediska řešení současných problémů ve výchově a vzdělávání osobnosti v kontextu s demokracií. Součástí textu jsou i přílohy, které obsahují jak překlad původního Jenského plánu, tak informace a kontakty o školách a institucích, které podle tohoto plánu pracují.
Keywords: Petersen, Peter, -- 1884-1952; pedagogové -- Německo; jenský plán; alternativní školy; Jena plan; Alternative schools; Educators -- Germany; monografie