O lidech a životě - Koukolík, František, 1941- (Galén, 2018)
Neuropatolog a spisovatel František Koukolík zachycuje ve své knize sumář svého života i kariéry a zároveň se snaží o "chápání lidské nátury". Kniha, koncipovaná jako autorova mapa cesty za pochopením lidské povahy, vznikla jako záměr předat vlastní životní zkušenost svým vnoučatům. Seskupil a zestručnil v ní všechna svá tradiční témata. Nechybí klasické pojetí o vlivu mozkových procesů na lidské chování. Kritické úvahy a eseje shrnují i hodnotí lidské jednání, povahu i vliv mocenského chování, rozebírají manipulaci, zabývají se budoucím vývojem společnosti.
Keywords: 21. století; civilizace -- prognózy; společnost -- 21. století; svoboda; globální problémy; lidské chování; člověk a společnost; názory a postoje; civilization -- forecasting; society -- 21st century; liberty; global problems; human behavior; man and society; views and attitudes; fejetony; eseje; feuilletons; essays