Vlastní Bůh : mírotvorný a násilný potenciál náboženství - Beck, Ulrich, 1944-2015 (Limes (Karolinum), 2018)
Autor se zabývá prožíváním náboženskosti jak v současných individualizovaných a privatizovaných náboženstvích, tak v etablovaných náboženstvích v kontextu sekularizace, modernizace a globalizace. Všímá si zejména projevů náboženské tolerance a násilí, ale i vztahu k jinakosti, rodině apod. Přitom rozlišuje "náboženskost" (subjektivní vztah k transcendentnu) se schopností náboženské tolerance, a "náboženství" s nebezpečným nárokem na univerzalitu. Tím také nastoluje otázku, jak zvládnout současné náboženské konflikty. Dále uvádí do problematiky definice náboženství a představuje teorii sociologie náboženství v oblasti individualizace a kosmopolitizace náboženství. Vhodné zejména pro studenty religionistiky a sociologie.