Svůdnost sociálního experimentu : nový člověk 20. století - Fasora, Lukáš, 1972-; Hanuš, Jiří, 1963-; Nečasová, Denisa, 1974- (NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2018)
Kniha autorského kolektivu sestávajícího z tuzemských i zahraničních badatelů a badatelek je věnována dobovým koncepcím nového člověka, které se utvářely v souvislosti s projekty sociálního inženýrství v Evropě 20. století. Nový člověk představoval symbol, vzor a zároveň cíl mnoha myšlenkových hnutí a proudů, které chtěly radikálně transformovat společnost a zároveň dosáhnout vyššího stupně humanity. Dobové obrazy nových mužů a žen předkládaly optimistické vize krásné a šťastné budoucnosti a slibovaly brzké překonání všech stávajících obtíží. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Vydáno jako součást řešení projektu Grantové agentury ČR "Centrum pro transdisciplinární výzkum kulturních fenoménů ve středoevropských dějinách: obraz, komunikace, jednání"
Keywords: 20. století; člověk a společnost -- Evropa -- 20. století; sociální systémy -- Evropa -- 20. století; ideologie; utopie; sociální změna; kulturní politika; man and society -- Europe -- 20th century; social systems -- Europe -- 20th century; ideologies; utopias; social change; cultural policy; kolektivní monografie; collective monographs