Muž s hořící hřívou! : Emil Filla a surrealismus 1931-1939 - Srp, Karel, 1958- (Argo : Museum Kampa, 2017)
Emil Filla se rozhodným způsobem zasadil o přijetí tří vůdčích směrů moderního umění v českém prostředí - expresionismu, kubismu a surrealismu. Zatímco jeho vztah k prvým dvěma byl již mnohokráte zhodnocen, poměr k surrealismu zůstává dosud otevřený. Filla jednak výrazně přispěl k prosazení surrealismu, když Skupině surrealistů v ČSR poskytl výstavní, publikační a organizační základnu ve Spolku výtvarných umělců Mánes, jednak se k surrealismu volně přiblížil vlastní tvorbou, jež se od počátku třicátých let ubírala novým směrem, přecházejícím od monumentálních obrazů ženských aktů do mytologických výjevů, inspirovaných Ovidiovými Proměnami. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Doprovodná publikace ke stejnojmenné výstavě konané v Museu Kampa - Sovovy mlýny ve dnech od 28.10.2017 do 11.2.2018
Chronologický přehled
Keywords: Filla, Emil, -- 1882-1953; 1931-1939; 1931-1940; 20. století; výtvarní umělci -- Česko -- 20. století; české výtvarné umění -- 1931-1940; kubismus -- Česko; surrealismus (umění) -- Česko; intelektuální život -- Česko -- 1931-1940; artists -- Czechia -- 20th century; Czech art -- 1931-1940; cubism -- Czechia; surrealism (art) -- Czechia; intellectual life -- Czechia -- 20th century; katalogy výstav; monografie; exhibition catalogs; monographs