Identifikace a číslicové řízení procesů s dopravním zpožděním = Identification and digital control of processes with time-delay : dizertační práce - Talaš, Stanislav, 1988-
Tato práce se zabývá možností využití současných znalostí v identifikaci a syntéze řízení technologických procesů k potlačení účinků dopravního zpoždění. Předkládá obecné principy řízení pomocí číslicových algoritmů a začlenění kompenzace dopravního zpoždění, které jsou úzce svázány s kvalitou celého regulačního pochodu. Součástí práce je návrh postupu pro přesnější určování zpožděné odezvy systému. Rovněž se zabývá doplněním stávajících postupů prediktivního řízení o rozšíření spektra zpracovávaných hodnot. Základem těchto návrhů jsou stávající číslicové metody založené na principech prediktivního řízení. Pro ověření funkčnosti jsou jednotlivé návrhy testovány jednak v simulačním prostředí a jednak na laboratorním modelu. Dále je vyzkoušena možnost jejich propojení za cílem dosažení adaptace proměnlivého dopravního zpoždění v prediktivních řídicích algoritmech.
Školitel Vladimír Bobál
Studijní obor: Automatické řízení a informatika
Keywords: systémy se zpožděním; prediktivní řízení; řídicí systémy; automatické řízení; digitální řídicí systémy; predictive control; control systems; automatic control; digital control systems; doktorské disertace; higher doctoral dissertations