Úvod do psychologie - Helus, Zdeněk, 1935-2016 (Grada, 2018)
Základy psychologie ve středoškolské učebnici. Výklad mohou využít i studenti, kteří potřebují absolvovat úvod do psychologie na vysoké škole či v rámci celoživotního vzdělávání. Učebnice klade důraz na charakteristiku základních psychických jevů, procesů a činností, díky kterým se člověk ve světě, ve společnosti i v sobě samém orientuje, zvládá nároky na něho kladené a usiluje dát svému životu směr a smysl. Klíčové kapitoly jsou věnovány tématům osobnosti, její vnitřní skladby, jejího začlenění do mezilidských vztahů i života společnosti, fázím jejího vývoje. Jsou analyzovány problémy narušeného vývoje a formulovány principy, jejichž respektování napomáhá vývoji osobnosti zdravé a bohatě se rozvíjející. Načrtnuty jsou také počátky vědecké psychologie a základní směřování moderní psychologie. Nakladatelská anotace.
Keywords: psychologie; psychology; učebnice středních škol; učebnice vysokých škol; textbooks (secondary); textbooks (higher)