Kant a Husserl o zkušenosti

Kniha českého filozofa se zabývá komparací transcendentální koncepce zkušenosti u dvou německých novověkých filozofů, I. Kanta a E. Husserla.

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Trnka, Jakub (Author)
Format: Book
Language: Czech
Published: Praha : Filosofia, 2017
Edition: Vydání první
Subjects:
ISBN: 9788070075111
Physical Description: 348 stran ; 22 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: Kniha českého filozofa se zabývá komparací transcendentální koncepce zkušenosti u dvou německých novověkých filozofů, I. Kanta a E. Husserla.
Tyto koncepce měly podstatný vliv na dějiny západní filozofie, zejména na teorii poznání, ale např. i na metodologii vědy. Problematická na komparaci myšlenek obou filozofů je zejména Husserlova kritika Kanta a otázka její spolehlivosti, čemuž je věnována poslední ze tří částí knihy. První část představuje a interpretuje Kantovu teorii zkušenosti v prvním vydání jeho Kritiky čistého rozumu, z níž čerpal Husserl. Druhá část přestavuje vývoj Husserlovy transcendentální pozice v jeho fenomenologii a poskytuje řadu dílčích komparací s Kantem. Třetí se kriticky zabývá Husserlovou interpretací Kanta. V úvodu a závěru je mj. představena autorova kritika dosavadních prací věnovaných srovnání Kanta a Husserla.
Bibliography: Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstříky
ISBN: 9788070075111