Sebrané spisy. I, - Valenta, Lubomír, 1930-2021 (Univerzita Palackého v Olomouci, Filozofická fakulta, 2017)
První svazek Sebraných spisů Lubomíra Valenty zahrnuje články o filozofii T. G. Masaryka a J. L. Fischera, ale také příležitostné texty jako recenze a polemiky. Oddíl "Filozofie T. G. Masaryka" obsahuje šest kapitol zabývajících se Masarykovou sociologií, filozofií náboženství, teorií demokracie a pojetím vědy. Oddíl "Filozofie J. L. Fischera" obsahuje deset kapitol, v nichž je popsána Fischerova skladebná filozofie a jeho funkcionální racionalismus. Zvláštní pozornost je věnována Fischerovu vyrovnání se s marxismem a paralelám ke světové filozofii. Závěrečný oddíl "Příležitostné texty" obsahuje portrét marxistické filozofky Jiřiny Otáhalové-Popelové, recenzi monografie Zdeňka Novotného o Davidu Humovi, komentář k filozofii Roberta Kalivody, polemiku s Břetislavem Horynou a rozbor pozitivismu Josefa Tvrdého. Valentova kniha tvoří jedinečný vhled do dějin české filozofie 20. století, je ale zároveň vyjádřením jeho originálního filozofického myšlení.
Keywords: Valenta, Lubomír, -- 1930-2021; Masaryk, Tomáš Garrigue, -- 1850-1937; Fischer, Josef Ludvík, -- 1894-1973; 20.-21. století; česká filozofie -- 20.-21. století; Czech philosophy -- 20th-21st centuries; sebrané spisy; collected works