Islámský stát : uvnitř armády teroru

Kořeny a vznik Islámského státu a jeho působení na Blízkém východě. Monografie, která se snaží objasnit, o co Islámský stát usiluje a proč je hrozbou pro současný svět.

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Weiss, Michael (Author), Hassan, Hassan, 1982- (Author)
Other Authors: Berka, Jiří (Translator)
Format: Book
Language: Czech
Published: Brno : CPress, 2015
Edition: 1. vydání
Subjects:
ISBN: 9788026408833
Physical Description: 255 stran ; 21 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: Kořeny a vznik Islámského státu a jeho působení na Blízkém východě. Monografie, která se snaží objasnit, o co Islámský stát usiluje a proč je hrozbou pro současný svět.
V knize Islámský stát - Uvnitř armády teroru vysvětluje americký novinář Michael Weiss a syrský analytik Hassan Hassan, jak se tito násilničtí extremisté přerodili z povstalecké skupiny, která byla v Iráku téměř poražena, do džihádistické armády mezinárodních dobrovolníků, kteří natáčeli profesionální videa a šířili násilí a chaos po celém Blízkém východě. Počínaje prvními dny Abú Mus'aba az-Zarqáwího, zakladatele prvního ztělesnění ISIS ve formě "al-Káidy v Iráku", Weiss a Hassan vysvětlují, kdo jsou klíčoví hráči - od nepolapitelného vůdce Abu Bakra al-Bagdádího až po bývalé Saddámovy baasisty v jeho řadách - odkud přišli, jak získávali místní i globální podporu a jak fungují - od jejich sociální mediální strategie až po pokoutní zisky z obchodu s ropou. Politické a vojenské manévrování Spojených států, Iráku, Íránu a Sýrie podnítilo překvapivou a prudkou expanzi ISIS. Na základě původních interview s bývalými americkými vojenskými činiteli a současnými bojovníky ISIS odhalují autoři také bratrovražedný boj uvnitř tohoto hnutí, stejně jako neskutečnou nenávist příslušníků ISIS vůči šíitským muslimům, což je příčinou další sektářské války v tomto regionu - přesně té, o které si Spojené státy myslely, že ji v Iráku zastavily v roce 2011. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Item Description: Přeloženo z angličtiny
ISBN: 9788026408833