Sondy do studia (o) islámu v období "migrační krize" - Rosůlek, Přemysl, 1971- (Dokořán, 2017)
I když se "migrační krize" České republice obloukem vyhnula, vedla zásadním způsobem ke kontaminaci veřejného diskurzu islamofobií, přestože je česká islámská komunita dobře integrovaná. Tato komunita však není zcela asimilovaná, protože si zachovává jisté prvky autochtonní populace, a to může být zdrojem napěti pro postoj většinové české populace. Multidisciplinární odborná monografie přináší několik sond do témat přímo spjatých či úzce souvisejících s islámem a muslimy v České republice. Výstupy jsou zčásti anebo do značné míry založeny na rozhovorech s místními obyvateli, ale také s českými muslimy, kteří zde žijí krátce, dlouhodobě anebo se zde již narodili. (Nakladatelská anotace)
Keywords: 21. století; 2011-2020; sociologický výzkum -- Česko -- 2011-2020; migrační krize (2015-); muslimové -- Česko -- 21. století; islám -- Česko -- 21. století; křesťané a muslimové -- Česko -- 21. století; veřejné mínění -- Česko -- 21. století; islamofobie -- Česko -- 21. století; sociological research -- Czechia -- 2011-2020; Muslims -- Czechia -- 21st century; Islam -- Czechia -- 21st century; Christians and Muslims -- Czechia -- 21st century; migrant crisis (2015-); public opinion -- Czechia -- 21st century; islamophobia -- Czechia -- 21st century; kolektivní monografie; collective monographs