Pes baskervillský = The hound of the Baskervilles - Olšovská, Dana (Edika, 2016)
Nejslavnější Doylův detektivní příběh vypráví o záhadných úmrtích na venkovském panství v pochmurné vřesovištní krajině, které přijíždí vyřešit slavný Sherlock Holmes se svým přítelem a pomocníkem doktorem Watsonem. Za zdánlivě nadpřirozeným řáděním vraždícího nepolapitelného psa se skrývá, jak se nakonec Holmesovi podaří prokázat, neovladatelná lidská hamižnost a zášť. Děj Doylova románu editoři převyprávěli do velmi jednoduchého jazyka, srozumitelného angličtinářům - začátečníkům, doplnili stručným slovníčkem a v závěru několika cvičeními, jimž dali formu zábavných her. Kniha je tak přístupnější i pro dětské čtenáře. Zvukovou nahrávku anglického textu ve formátu MP3 je možno si stáhnout z uveřejněného internetového odkazu.
Keywords: angličtina; zjednodušená četba; English language; simplified reading; jazyková úroveň A1 -- jazyková úroveň A2; anglické příběhy; detektivní příběhy; dvojjazyčná vydání; učební texty; jazykové učebnice, texty, příručky (A); English stories; detective stories; bilingual editions; educational texts; language textbooks, texts, handbooks (A)