Aby měl život smysl - Kushner, Harold S., 1935- (Portál, 2017)
Autor, americký židovský rabín, jemně vykresluje rozmanité životní křižovatky v lidských osudech s akcentem na duchovní křesťanský kontext. Kde je hranice dobra a zla, co je ve které situaci přijatelné a pro koho? Otázky životních nastavení, morálních kompromisů, víry, viny či obětování - tato i jiná témata čtenáři přibližuje nejen úvahami, ale především prostřednictvím příběhů z Bible, světové literatury i z okolního, běžného života. Přestože je hluboce lidské snažit se v životě "někam to dotáhnout", připomíná autor, že největší hodnoty nejsou hmotné. Snaží-li se člověk žít čestně a s láskou, stavět se čelem k překážkám a překonávat je, pak nejen že bude cítit uspokojení ze smysluplně vykonané pouti, ale plody jeho života budou i po jeho smrti přetrvávat, ať už v díle, potomcích či ve vzpomínkách. Kniha je prostoupena židovským, místy humorným pohledem na svět.