Tři mušketýři = Les trois mousquetaires - Barickmanová, Andrea, 1981- (Edika, 2016)
Román slavného francouzského romanopisce vypráví o dobrodružstvích a láskách čtyř nerozlučných přátel v neklidných dobách vlády Ludvíka XIII. Historické skutečnosti se v romantickém, dějem nabitém příběhu tří královských mušketýrů a gaskoňského kadeta prolínají s bohatou autorovou fantazií v mozaice dvorských intrik, milostných zápletek a přátelství na život a na smrt. Kromě řady romantických a milostných dobrodružství podává světově proslulá kniha i barvitý a čtivý obraz života ve Francii v l. polovině 17. století. Vybrané příběhy jsou zjednodušeny tak, aby byly srozumitelné pro mírně pokročilé studenty. Navíc zrcadlový text ve francouzštině a češtině umožňuje kontrolu porozumění textu a je doplněn komentáři zajímavých jazykových jevů a překladem vybraných slovíček.
Na obálce údaje o odpovědnosti: Alexandre Dumas ; pro výuku upravila Andrea Barickmanová
Keywords: francouzština; zjednodušená četba; French language; simplified reading; francouzské romány; dobrodružné romány; dvojjazyčná vydání; French stories; adventure stories; bilingual editions