Pražští malíři v letech 1635-1680 : Antonín Stevens, Jan Bedřich Hess, Matěj Zimprecht - Vácha, Štěpán, 1976-; Heisslerová, Radka, 1980- (Strategie AV21. Špičkový výzkum ve veřejném zájmu, 2017)
Doposud se uměleckohistorické bádání při výkladu raně barokního malířství soustřeďovalo na vrcholy zdejší tvorby (dílo Karla Škréty). Tato obsáhlá a obrazovým doprovodem bohatě vypravená publikace se věnuje třem Škrétovým vrstevníkům: Antonínu Stevensovi, Janu Bedřichu Hessovi a Matěji Zimprechtovi. Jejich dílo vykládá v bohatém historickém a kulturním kontextu a zabývá se nejen ryze výtvarnými otázkami, ale i socioekonomickými aspekty tehdejšího uměleckého provozu. Práce je založena na důkladném průzkumu archivních materiálů a na uměleckohistorické analýze konkrétních uměleckých děl. Obsahuje kritické soupisy děl všech výše uvedených umělců.