Telomery : revoluční objev, jak žít déle a zdravěji - Blackburn, Elizabeth H. 1948-; Epel, Elissa (Jota, 2017)
Ačkoli se na stárnutí a nemocech podílí mnoho různých faktorů, dr. Elizabeth Blackburnová objevila biologický ukazatel zvaný telomeráza, enzym obnovující telomery, které ochraňují naše genetické dědictví. Výzkum doktorky Blackburnové a její kolegyně dr. Elissy Epelové přináší zjištění, že délka a zdraví našich telomer představují biologický základ pro spojení mysli s tělem, které je už dlouho předmětem různých hypotéz. Spolu s dalšími vědci tyto dvě průkopnice zjistily, že změny, které učiníme ve svých každodenních návycích, mohou chránit naše telomery a prodlužovat délku zdravého života (počet let, kdy zůstáváme zdraví, aktivní a bez nemocí). Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: telomery -- fyziologické aspekty; stárnutí -- genetické aspekty; stárnutí buněk; dlouhověkost; životospráva; telomeres -- physiological aspects; aging -- genetic aspects; cell aging; longevity; health behavior; populárně-naučné publikace; popular works