Roboti nastupují : automatizace, umělá inteligence a hrozba budoucnosti bez práce - Ford, Martin (Rybka Publishers, 2017)
Podle Forda vstupuje americká ekonomika v současnosti do nové éry: ta je dána stále se zrychlujícím vývojem informační a komunikační techniky a zejména automatizací mnoha odvětví lidské činnosti. S tím souvisí hrozba poklesu potřeby pracovní síly. Dříve se předpokládalo, že rozsáhlá automatizace ohrozí zejména nekvalifikované zaměstnance s nižším vzděláním. Tento předpoklad již neplatí: robotický boom může přinést nejistotu i pro vysoce kvalifikované pracovníky. Autor se zabývá sociálními dopady tohoto vývoje a možné řešení vidí v zavedení nepodmíněného základního příjmu.
Keywords: automatizace; průmyslové roboty; pracovní síly; trh práce; automation; industrial robots; manpower; labor market; monografie; monographs