Čachtická paní - Nižnánsky, Jozef, 1903-1976 (Petrklíč ; NIKY, 1996)
Historický román o sadistické šlechtičně Alžbětě Báthoryové, která si chtěla uchovat mládí a krásu koupelemi v krvi svých mladých poddaných.