Všechno je jenom dvakrát - Přibáň, Michal, 1966- (Host, 2016)
Dětství novináře Pavla Klimeše je vrženo do mantinelů normalizačního období. Jeho otec je hudebníkem v orchestru přední divadelní scény, což mu umožňuje, aby o letních prázdninách využíval i s celou rodinou azylu krkonošské podnikové chaty. Této možnosti využívali ovšem i další umělci a tak se tu téměř pravidelně jednou do roka scházela společnost, v níž se skoro všichni znali a dokazali vytvořit dobrou a zdánlivě soudržnou partu. Právě tady prožívá Pavel svá foglarovská dobrodružství či první chlapecké lásky. Zároveň ale vnímá i pocit určitého odcizení, jenž se postupně vloudí mezi jednotlivé rekreanty a zásáhne především ty, kteří vypadají na nerozlučné přátele. Platí to hlavně o vztahu Pavlova otce k Milanu Knotovi, který neobstojí před stranickými prověrkami a musí opustit funkci dramaturga souboru, zatímco Klimeš st. v něm může zůstat. Po listopadu 1989 Pavel zjistí, že Knot se stal agentem Stb a označí ho ve svém článku nálepkou denuncianta. Během dalších let společenského vývoje však začíná tušit, že věc není tak jednoduchá, jak se na první pohled zdálo, a stále více je nahlodáván pochybnostmi, které si ale jen nerad připouští...
Keywords: české romány; Czech fiction