Odcházím do snu a jiné povídky - Lustig, Arnošt, 1926-2011 (Knižní klub, 2009)
Nekončící výpověď Arnošta Lustiga o židovské tragédii opět přivádí na scénu nehrdinské hrdiny, kteří se snaží přežít v mezní situaci a přizpůsobit se nelidskému peklu vyhlazovacích táborů. Některé povídky vyšly už v dřívějších sbírkách, ale i v nových textech se k nám mnohdy vracejí známé postavy. Apokalyptické příběhy podložené vlastní zkušeností plynou z autorova pera zdánlivě střízlivě, zcela bez patosu; o to více jsou lidské, nezapomenutelné a varující.