Člověk revoltující - Camus, Albert, 1913-1960 (Garamond, 2018)
Prostřednictvím analýzy jednotlivých podob revolty člověka (např. náboženství, filozofie, literatura, dějiny, politická realita) dochází autor Cizince k závěru: lidská bytost může myslit i jednat ve středním rozměru, který je jí vlastní. Absolutna nelze dosáhnout. Politika není totožná s náboženstvím... Nositel Nobelovy ceny za literaturu tímto způsobem vztahuje revoltu k principu kompromisu a pokouší se nalézt střední cestu mezi extrémními pozicemi.
Keywords: zlo -- filozofické aspekty; násilí -- filozofické aspekty; revoluce -- filozofické aspekty; člověk a společnost -- filozofické aspekty; politická filozofie; evil -- philosophical aspects; violence -- philosophical aspects; revolutions -- philosophical aspects; man and society -- philosophical aspects; political philosophy; eseje; essays