Člověk revoltující - Camus, Albert, 1913-1960 (Francouzská knihovna (Garamond), 2018)
Prostřednictvím analýzy jednotlivých podob revolty člověka (např. náboženství, filozofie, literatura, dějiny, politická realita) dochází autor Cizince k závěru: lidská bytost může myslit i jednat ve středním rozměru, který je jí vlastní. Absolutna nelze dosáhnout. Politika není totožná s náboženstvím... Nositel Nobelovy ceny za literaturu tímto způsobem vztahuje revoltu k principu kompromisu a pokouší se nalézt střední cestu mezi extrémními pozicemi.