Kapitalismus, socialismus a budoucnost, aneb, Mikeš už přišel - Švihlíková, Ilona, 1977-; Tejkl, Miroslav, 1959- (Rybka Publishers, 2017)
Její autoři ukazují, že byl-li kapitalismus svého času legitimním systémem, dnes to již neplatí. Je totiž stále zřejmější, že v současné fázi kapitalismu se místo standardního zisku čím dál více prosazuje princip renty, s níž jsou nutně spojena privilegia úzké skupiny. Pro tuto privilegovanou elitu je příznačné, že její příjmy jsou neúměrně vysoké oproti nedostatečným příležitostem, které poskytuje druhým a společnosti jako celku, a oproti daním, jež platí a jež se neúprosně přesunuly z nejbohatších na společenskou většinu. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: kapitalismus; socialismus; hospodářské systémy; capitalism; socialism; economic systems; kolektivní monografie; collective monographs