Individualizovaná společnost - Bauman, Zygmunt, 1925-2017 (Mladá fronta, 2004)
Analýza některých důležitých atributů současného světa (např. práce, svoboda, kritika, chudoba, vzdělání, násilí, sexualita) prokazuje, že veřejná sféra je plíživě a trvale kolonizována privátními zájmy, proto má schopnost pouze soukromé spotřeby, nikoli vytváření sociálních pout. V rámci tohoto trendu dochází k likvidaci spojení individuální smrtelnosti s věčnými hodnotami, což výrazným způsobem modifikuje lidskou situaci: neexistuje spojení mezi pomíjivostí a trváním. Věčnost zcela ztratila svoji hodnotu, neboť nekonečno se zredukovalo na kontinuální řadu "tady a teď"... Vznikla historicky zcela ojedinělá situace - smrtelní lidé se dokáží obejít bez nesmrtelnosti.
Keywords: postmoderní společnost; globalizace; individualismus; postmodernism; globalization; individualism; eseje; přednášky; essays; lectures