Mona Lisa : historie nejslavnějšího obrazu na světě - Sassoon, Donald, 1946- (BB art, 2004)
Chronologický přehled informací a teorií osvětluje, jak i mistrovské dílo ke své celosvětové proslulosti potřebuje určité zázemí a společenskou podporu. Renomé a význam obrazu vyplývá ze složitého historického procesu a kniha uvádí okolnosti, v nichž sehrálo roli mnoho lidí, které dílo nezpochybnitelných kulturních a uměleckých kvalit (především výtvarným znázorněním úsměvu) proslavili.
Přeloženo z angličtiny
Keywords: Leonardo, -- da Vinci, -- 1452-1519. -- Mona Lisa; 15.-16. století; malíři -- Itálie -- 15.-16. století; malířské techniky; umělecká díla -- dějiny; umělecká inspirace; výtvarné umění; literatura; painters -- Italy -- 15th-16th centuries; painting techniques; art works -- history; inspiration in art; art; literature; studie; studies