Od pazourku k nanotechnologiím : 449 křižovatek v dějinách lidstva - Černotík, Josef (Stanislav Juhaňák - Triton, 2018)
Kniha zachycuje utváření lidské civilizace jako vzájemně provázaný vývoj filozofie, přírodních věd a techniky.