Čtyřicet dnů - Werfel, Franz, 1890-1945 (Odeon, 1982)
Inspirací této sugestivní knihy byl život arménských uprchlíků v Damašku po 1. světové válce. Za války se turecká armáda pod záminkou zajištění týlu dopouštěla nelidské genocidy na arménských obyvatelích svého území hromadnými deportacemi do mezopotamské pouště. Proti tomuto údělu se vzbouřila skupina arménských sedláků, kteří se pod vedením vzdělaného obchodníka opevní na náhorní planině a po čtyřicet dnů se brání proti zuřivému náporu Turků. Jejich vůdce obětuje za svůj lid život, ale umírá s vědomím, že ti, kteří přežili toto období, jsou zachráněni a mohou prchnout do Egypta.
Přeloženo z němčiny
Terminologický slovník
Keywords: 1915-1923; Arméni -- Turecko; arménská otázka; genocida -- Turecko -- 20. století; Armenians; Armenian question; genocide -- Turkey -- 20th century; Turecko -- etnické vztahy; rakouské romány; válečné romány; Austrian fiction; war novels