Až nadejde čas - Høeg, Peter, 1957- (Argo, 2007)
Hlavní hrdina, malý chlapec, jenž se ocitl bez rodičů, popisuje zarytý a nesmiřitelný chod různých školských zařízení. Popisuje plán převýchovy malých a neklidných dětí, tak, jak byl vypracován ředitelem jedné školy - z čehož vznikl celostátní experiment. V dospělém životě pak rekapituluje, nakolik jej výchova v těchto ústavech poznamenala. Samotu, uzavřené prostory, davy v malých místnostech, to vše snáší stále špatně a s bušícím srdcem. Ve výchově sehrál svou roli i náboženský fanatismus. Kniha vzbudila v Dánsku značné pohoršení. Zastánci tamního školství se vzbouřili a obhajovali jejich "tolerantní a svobodomyslnou výchovu".
Přeloženo z dánštiny
Keywords: dánské romány; Danish fiction