Gordon

Osobní výpověď o komplikovaném vztahu dvou lidí se odehrává v Londýně krátce po druhé světové válce, kde se vypravěčka příběhu setkává s charismatickým a poněkud tajemným psychiatrem. Muž ji sice nijak nepřitahuje, ale od prvních hodin se mezi nimi vyvine silný erotický vztah, v němž se poddajná, su...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Templeton, Edith, 1916-2006 (Author)
Format: Book
Language: Czech
Published: V Praze : Odeon, 2004
Edition: Vyd. 1.
Series: Světová knihovna (Odeon)
Subjects:
ISBN: 8020711732 80-207-1172-2
Physical Description: 204 s. ; 21 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: Osobní výpověď o komplikovaném vztahu dvou lidí se odehrává v Londýně krátce po druhé světové válce, kde se vypravěčka příběhu setkává s charismatickým a poněkud tajemným psychiatrem. Muž ji sice nijak nepřitahuje, ale od prvních hodin se mezi nimi vyvine silný erotický vztah, v němž se poddajná, submisivní žena dobrovolně podrobuje psychickému i fyzickému týrání od svého citově chladného a cynického milence. Oba partneři, bez ohledu na napjatou sexuální stránku svého vztahu navzájem oceňující svou inteligneci, si do tohoto nepřirozeného soužití přinášejí zátěž z vlastní minulosti, oba si uvědomují jeho osudovost i to, že jeho konec bude tragický. Složitost vztahu mezi mužem a ženou je základním motivem knihy a jeho vnitřní napětí v autorčině podání stupňuje ženino neúnavné úsilí milence změnit, ostře kontrastující s vědomím, že kdyby se jí to podařilo, byl by jí lhostejný.
Psychologický román se sadomasochistickými prvky je analýzou zvláštní osudové lásky mezi dvěma lidmi, nezvratně poznamenanými vlastní minulostí.
Item Description: Přeloženo z angličtiny
ISBN: 8020711732 80-207-1172-2