Nemáme na vybranou - Lustig, Arnošt, 1926-2011 (Odeon, 2007)
Dva mladíci, pilot Johny a válečný dopisovatel Dany, se setkávají krátce po válce v Izraeli. V nově vzniklém státě se všichni snaží začít nový život a zapomenout na hrůzné válečné zážitky. Oba se znají z Československa, kde Johny prodělal letecký výcvik a Dany byl novinářem. Během jednoho dne příměří v izraelsko - arabském konfliktu, dozrává nejen jejich přátelství, ale i oni sami. Johny osnuje plán pomsty vůči arabské vesnici, která bestiálním způsobem umučila dva jeho kamarády. V průběhu večírku na základně, ve filozofujících rozhovorech, řeší mladí muži svoji traumatizující minulost, otázku toho, zda lze začít žít nový život, mít ještě víru v budoucnost, v lásku, je-li možné právo na pomstu zaměnit za touhu po spravedlnosti, existuje-li spojnice mezi krutostí a snahou po usmíření?
Keywords: české novely; Czech novellas