Dům u mešity

Městečko Senedžan žije poklidným životem v duchu islámských tradic a kromě imámů jej přirozenou autoritou po léta řídí klan obchodníků s koberci. Jejich hlavou je Aga Džan, který se svou rodinou obývá dům u mešity. Íránu v té době vládne šáh Pahlaví, jehož režim vnucuje zemi západní kulturu a neváhá...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Abdolah, Kader, 1954- (Author)
Format: Book
Language: Czech
Published: Zlín : Kniha Zlin, 2011
Edition: Vyd. 1.
Series: Fleet
Subjects:
ISBN: 9788087162200
Physical Description: 401 s. ; 21 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: Městečko Senedžan žije poklidným životem v duchu islámských tradic a kromě imámů jej přirozenou autoritou po léta řídí klan obchodníků s koberci. Jejich hlavou je Aga Džan, který se svou rodinou obývá dům u mešity. Íránu v té době vládne šáh Pahlaví, jehož režim vnucuje zemi západní kulturu a neváhá používat krvavých represí. Střety propukají i zde, ale moudrý Aga Džan jim dokáže ulamovat hroty a udržet klid pro řadu drobných, půvabných příběhů, jimiž městečko žije. Pak ale vypukne povstání ajatolláha Chomejního a občané, kteří změnu režimu zpočátku vítali, brzy zjišťují, že jejich poetická a útěšná víra dostává hrůznou podobu. Aga Džan a s ním svět starých jistot ztrácejí svůj vliv, staletá přátelství překryje strach a vypočítavost a místo barvitých příběhů je čas na krutost, msty a vraždy. Nový režim zosobňuje především fanatický imám Chalchal, který se z charismatického duchovního změní v bezcitného "soudce Alláhova". Íránský autor, žijící v Nizozemí, vytvořil originální román, hlásící se k orientální tradici i magickému realismu, a zároveň procítěný obraz situace obyčejných muslimů, kteří se ocitli mezi mlýnskými kameny vnucované světské kultury a stejně nevítaného náboženského fanatismu.
Působivý román s prvky magického realismu vypráví osudy vlivné muslimské rodiny, podává svědectví o životě v Íránu 70. a 80. let i o každodenní islámské kultuře.
ISBN: 9788087162200