Buddhovi sirotci : příběh osudového setkání ze současného Nepálu - Upadhyay, Samrat, 1963- (Jota, 2010)
Na pozadí událostí moderní nepálské historie se odehrává příběh nalezeného a opuštěného dítěte Rádži, jehož se ujímá nemajetná prodavačka pražené kukuřice Kaki. Aby sobě i jemu zajistila lepší obživu, přijímá Kaki místo služebné u bohaté vdovy Múvy, trpící nadměrným sklonem k požívání alkoholických nápojů. Múvina dcera Nilu je přibližně ve stejném věku jako Rádža a oba protagonisté k sobě cítí již od dětských let silné přátelské pouto. Později se proto rozhodnou žít vedle sebe v trvalém svazku, jenž se ovšem z opojných představ o cestě pokryté růžemi mění v nekonečný řetěz komplikací, mnohdy protkaný smutkem a bolestí. Rádža s Nilu například poměrně brzy pochovají milovaného syna Maitréju, což je pro ně signálem k dočasnému rozchodu. Znovu se však setkávají a symbolem jejich obnoveného vztahu je dcera Randžána, která ale posléze odchází studovat na chicagskou univerzitu. Široce koncipovaný román kromě množství dějových odboček přináší také kritický obraz společnosti v zemi pod Himalájemi, v níž stále převládá kastovní hledisko i lpění na tradičních zvycích, jejichž doslovné dodržování se však pro mladou generaci, ovlivněnou západním životním stylem, někdy stává až absurdním a neúnosným břemenem, odsouzeným k zániku.
Keywords: anglicky psané romány; fiction in English