Holubi vzlétají - Nadj Abonji, Melinda, 1968- (Zlatá edice (Jota), 2011)
Hlavní hrdinka románu Ildikó, dcera maďarských emigrantů ve Švýcarsku, vypráví svůj příběh v první osobě. Vzpomíná na dětství, kdy žila se sestrou u babičky ve Vojvodině, na cestu za rodiči do Švýcarska, na vzestup rodiny, kdy po nájmu prádelny a práci v kavárně získali konečně "svůj podnik" - kavárnu na dobrém místě v dobré čtvrti. Šťastní rodiče se cítí u cíle svého snažení, ale jejich téměř dospělé dcery to vidí jinak. Jelikož lépe ovládají německý jazyk, dovedou poznat jemný osten pod zdánlivě přátelským vystupováním hostů v kavárně, zvláště v době, kdy vypukne válka v bývalé Jugoslávii. Švýcaři vůbec netuší, kde leží Vojvodina, a že tam žije maďarská menšina. Pro ně jsou Balkánci jeden jako druhý, hluční, zaostalí a nebezpeční. Román získal prestižní Německou knižní cenu a Švýcarskou knižní cenu za rok 2010.