Zlomek celku : o otcovraždě a jiných rodinných potěšeních - Toltz, Steve, 1972- (Zlatá edice (Jota), 2010)
Jasper Dean má ve vězeňské cele až příliš mnoho volného času a proto se rozhodne psát vzpomínky na svého otce. Při této "tvorbě" si náhle uvědomuje, že vypráví prapodivný příběh rodičovského vztahu, v němž se synovská láska dostává do bizarních, mnohdy až morbidních rozměrů. Jasper zjišťuje, že jeho samorostlý otec, vychovávající ho podle vlastních principů, v nichž byly zastoupeny až obskurní metody, ho uzavřel do určitého intelektuálního kruhu, z něhož nebylo snadné uniknout. Přesto však dochází k názoru, že díky tátovým eskapádám a jeho sklonům k činům dobrodružné povahy prožil neobvyklý sled událostí, díky nimž se mu podařilo stát se třeba i světoběžníkem a poznat nejrůznější místa této planety. Když se pak v závěrečném nekrologu Jasper zamýšlí, co mu dalo soužití s "potřeštěncem", jenž se souhrou náhod podílel do jisté míry na jeho zrození, hodnotí ho jako člověka, který "nebyl jenom mozek ve sklenici plivající myšlenky, byla to lidská bytost s emocemi, ze kterých jí samé bylo špatně."