Matky - Koubek, Jan, 1977- (Odeon, 2012)
Petr Ramon, dvaaosmdesátiletý strážce nemocniční brány, se stává vypravěčem příběhů žen různého věku a různých osudů. Všechny ženy mají jedno společné - drobné předměty, které zanechaly ve vrátnici. A tyto maličkosti vyvolávají vzpomínky vrátného na životy těch, kterým původně patřily. Příběhy sahají až do období 2. světové války a holocaustu, souvisejí s mateřstvím i ztrátou dětí. Jejich završením je příběh samotného nemocničního Charona.
Keywords: české povídky; Czech short stories