Ani později, ani jinde - Vigan, Delphine de, 1966- (Světová knihovna (Odeon), 2011)
Mladá vdova Mathilda očekává 20. května životní změnu. Tak jí to předpověděla kartářka, kterou Mathilda ze zoufalství navštívila. Den za dnem se stará o své tři chlapce, chodí do práce, z práce, vaří, pere, žehlí, a žije jak nejlépe to jen jde. Práce ji před lety umožnila návrat do života, nyní se ale stává její noční můrou. Jednou jedinkrát si totiž dovolila nesouhlasit se svým šéfem, který jí následně udělá ze života peklo. Paralelně s jejím příběhem se tu odvíjí život městského lékaře, který objíždí své pacienty a v duchu rekapituluje svůj život. I pro něj je 20. květen důležitý, rozešel se totiž s mladou ženou, pro kterou představoval pouze sexuální povyražení, ale žádné city. Pochopitelně se během děje nabízí otázka, potkají-li se tito dva osamělí a v jádru něšťastní lidé, kteří jsou ale po chvilce oddechu stále ochotni za své štěstí bojovat.