Židovský policejní klub - Chabon, Michael, 1963- (Odeon, 2014)
Děj knihy se odehrává v aljašském městě Sitka, kam byla před druhou světovou válkou umístěna velká část východoevropských Židů, kteří tak unikli hromadnému vyvražďování. Zde se také životem omlácený hlavní hrdina, detektiv Meyer Landsman ujímá vyšetřování nového případu, který působí jako mnoho jiných. Místního mladého narkomana někdo bezdůvodně zabil při partii šachu. Kniha je plná narážek a historických mystifikací, včetně přetvořeného jidiš jazyka, jehož výrazy autor často využívá a s nimiž si hraje. Pochopitelně nejde o detektivní příběh jako takový, ale o historickou aluzi, pohrávající si se čtenářem i historickými fakty.
Přeloženo z angličtiny
Keywords: americké romány; detektivní romány; American fiction; detective novels