Chtělo by to nový jména

Románová prvotina mladé americké autorky zimbabwského původu vypráví o africké dívce, která na počátku 21. století začíná nový život v USA.

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Bulawayo, NoViolet, 1981- (Author)
Format: Book
Language: Czech
Published: Praha : Odeon, 2015
Edition: Vyd. 1.
Series: Světová knihovna (Odeon)
Subjects:
ISBN: 9788020716163
Physical Description: 215 s. ; 21 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: Románová prvotina mladé americké autorky zimbabwského původu vypráví o africké dívce, která na počátku 21. století začíná nový život v USA.
Spisovatelka, která v roce 1999 v osmnácti letech opustila Afriku, aby mohla studovat tvůrčí psaní v USA, získala v roce 2013 za svůj debut Los Angeles Times Book Award, Hemingway Foundation/PEN Award a dostala se mezi finalisty Bookerovy ceny. Prostřednictvím hrdinky a zároveň vypravěčky, dívky Miláčka, žijící v plechové chatrči ve slumu a trávící většinu času na ulici se skupinou kamarádů, působivě zachycuje nejen otřesné poměry v rozvrácené Zimbabwe, kde v diktátorském režimu vládne krutost a násilí a obyvatele vyhání bída, nezaměstnanost a korupce ze země, ale i těžkou situaci ilegálních přistěhovalců v USA. Miláček dostane šanci k lepšímu životu, když odlétá se svou tetou Fostalinou, zaměstnanou v nemocnici a pečovatelském domě v Detroitu ve státě Michigan. Zde však prožívá deziluzi, neboť realita zdaleka neodpovídá jejím představám.
Item Description: Přeloženo z angličtiny
ISBN: 9788020716163