Ticho a vřava - Sīrīs, Nihād, 1950- (Odeon, 2014)
Dvacetileté výročí uchopení moci Vůdcem v zemi, která nemá v románu žádný název, je příležitostí k mohutným oslavám, vyjadřujícím vládci bezmeznou oddanost. Každý týden dochází k masovým průvodům, v nichž okázale organizované nadšení a uměle vytvořená davová hysterie vyvolávají představu, jak je Vůdce vážen a milován. Uprostřed řevu pouličních tlampačů, jásotu, servilních transparentů, hesel a výkřiků se pohybuje spisovatel Fathi, jenž má vzhledem k odmítavému postoji k právě panujícímu režimu zákaz publikování. Jeho jedinou obranou proti těmto propagandistickým slavnostem, které jsou pak s patřičnou pompou reprodukovány ve všech médiích, je únik do vnitřního, uzavřeného světa, v němž nachází klid, ticho a především lásku ženy, jež má na dění ve státě stejné názory jako on. Fathi ovšem netuší, že nejvyšší místa ho nutně potřebují získat ke spolupráci, aby jako uznávaný umělec dodal jejich despocii alepoň náznak demokracie, což by se odrazilo v celkovém hodnocení na světové politické scéně. Proto na něho připravují past, kde má jednu z hlavních rolí sehrát Fathiho matka. Tato okolnost je pak hlavní příčinou, že děj se v některých pasážích dostane až do fáze hořké černé grotesky s prvky absurdního dramatu.
Přeloženo z francouzštiny
Keywords: syrské romány (arabsky); Syriac fiction (Arabic)