Kolíbka - Vonnegut, Kurt, 1922-2007 (Pro edici Světová literatura Lidových novin vydalo nakladatelství Euromedia Group, 2005)
Nejedná se o klasickou sci-fi, i když autor některých jejích formálních prostředků používá. V románu se prolíná fikce s realitou a záměrem je snaha přimět současného člověka k zamyšlení nad základními otázkami lidské existence - válkami, třídní společností, rasismem, devastací přírody apod. Kniha vyniká naléhavostí obsahu a sdělnou metodou, udržující čtenáře ve stálém napětí.
Přeloženo z angličtiny
Keywords: americké romány; American fiction