Kolíbka - Vonnegut, Kurt, 1922-2007 (Světová literatura Lidových novin, 2005)
Nejedná se o klasickou sci-fi, i když autor některých jejích formálních prostředků používá. V románu se prolíná fikce s realitou a záměrem je snaha přimět současného člověka k zamyšlení nad základními otázkami lidské existence - válkami, třídní společností, rasismem, devastací přírody apod. Kniha vyniká naléhavostí obsahu a sdělnou metodou, udržující čtenáře ve stálém napětí.