Čas ztracených holubic

Historie estonského osvobozeneckého hnutí během sovětské a nacistické okupace na jedné straně, a kolaborace s oběma režimy na straně druhé v příběhu tří postav, jež dějiny, které se prohnaly jejich zemí, zpracovaly každou jinak.

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Oksanen, Sofi, 1977- (Author)
Format: Book
Language: Czech
Published: Praha : Odeon, 2013
Edition: Vyd. 1.
Series: Světová knihovna (Odeon)
Subjects:
ISBN: 9788020715074
Physical Description: 313 s. ; 21 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: Historie estonského osvobozeneckého hnutí během sovětské a nacistické okupace na jedné straně, a kolaborace s oběma režimy na straně druhé v příběhu tří postav, jež dějiny, které se prohnaly jejich zemí, zpracovaly každou jinak.
Začala válka, na jejímž počátku Estonci, jejichž země byla okupována a terorizována stalinským Sovětským svazem, vkládali naději do německé invaze. Jejich naděje byly brzy zklamány, někteří se ale dokázali přizpůsobit a jiní byli během nacistické okupace aktivními pomahači. Několikadenní svoboda Estonska byla rychle ukončena novou sovětskou okupací - nyní však bylo nutno zlikvidovat všechny osvobozenecké bojovníky, kteří byli paušálně označeni za "fašisty". Ti skuteční pomahači nacistů dokázali využít nové situace ke svému prospěchu a (staro)nový režim jejich špatného svědomi dokázal také dobře využít... Doba, na kterou se příběh soustředí, je jednak období let 1941 až 1944, a poté rok 1963. Postavy, které zde zosobňují rozporuplný vztah Estonců k oběma okupantům, jsou bratranci Roland, předválečný bojovník proti bolševikům, který se celou válku marně pokouší zjistit, proč musela umřít jeho snoubenka, a Edgar, typ člověka, který chce přežít za všech okolností - a všech okolností dokáže využít pro sebe... Dvojici doplňuje Juudita, Edgarova žena, která se za svůj životní neúspěch chce odškodnit bez ohledu na okolnosti, ale je příliš slabá, aby dokázala odolat době. Obě časové roviny propojuje téma propagandy a falšování historie. Dějiny píší vítězové. Ti poražení se katarze většinou nedočkají - a nedojde k tomu ani v tomto románu. I tajemství smrti snoubenky zůstane Rolandovi ukryto...
Item Description: Přeloženo z finštiny
Terminologický slovník
ISBN: 9788020715074