Návrat slov - Smilevski, Goce, 1975- (Odeon, 2016)
Dívka Heloisa narozená v roce 1099 dostala své jméno podle boha Slunce. Nyní je jí šestnáct let, žije na levém břehu Seiny v Paříži v krejčovské dílně. Dostalo se jí i vzdělání a ve škole se sblížila s mladinkým učitelem Abelardem. Jejich setkání patřilo k těm osudovým, bohužel však nikoliv s happy endem. Dramatické a tragické vyústění milostného vztahu Abelarda a Heloise je rámcem výjimečného literárního obrazu filozofických úvah a zamyšlení od renomovaného makedonského spisovatele.
Přeloženo z makedonštiny
Keywords: Héloïse, -- 1101-1164; Abélard, Pierre, -- 1079-1142; 12. století; křesťanští filozofové -- Francie -- 12. století; křesťanští teologové -- Francie -- 12. století; řeholnice -- Francie -- 12. století; manželky osobností -- Francie -- 12. století; řeholní život -- Francie -- 12. století; křesťanství a společnost -- Francie -- 12. století; Christian philosophers -- France -- 12th century; Christian theologians -- France -- 12th century; nuns -- France -- 12th century; celebrities' spouses -- France -- 12th century; monastic life -- France -- 12th century; Christianity and civilization -- France -- 12th century; makedonské prózy; biografické prózy; historické prózy; Macedonian prose; biographical prose; historical prose