Návrat slov - Smilevski, Goce, 1975- (Světová knihovna (Odeon), 2016)
Dívka Heloisa narozená v roce 1099 dostala své jméno podle boha Slunce. Nyní je jí šestnáct let, žije na levém břehu Seiny v Paříži v krejčovské dílně. Dostalo se jí i vzdělání a ve škole se sblížila s mladinkým učitelem Abelardem. Jejich setkání patřilo k těm osudovým, bohužel však nikoliv s happy endem. Dramatické a tragické vyústění milostného vztahu Abelarda a Heloise je rámcem výjimečného literárního obrazu filozofických úvah a zamyšlení od renomovaného makedonského spisovatele.