Pole - Maher, Kevin Thomas, 1972- (Odeon, 2013)
Autorova do jisté míry autobiografického hrdinu Jima Finnegana poznáváme v jeho třinácti letech v roce 1984, kdy v Irsku doznívalo krvavé nacionalistické násilí a teroristické akce IRA. On sám však vyrůstá v přívětivém prostředí početné rodiny obklopen čtyřmi staršími sestrami. Chodí do katolické chlapecké školy v okrajové čtvrti Dublinu, kde ve společenství "sígrů" i "slušňáků" začíná propukat intenzivní zájem o opačné pohlaví, který má ovšem v bigotním prostředí tehdejšího Irska silný přídech smrtelného hříchu a málo možností, jak se normálně vybít. Konzervativnímu katolicismu je podřízen chod celé společnosti a kněží jsou zde zásadní, až nekriticky uctívanou morální autoritou. Když se hrdina stane obětí systematického zneužívání místního faráře, není mu nic platné, že žije ve víceméně tolerantní, milující rodině: Ví, že se s tímto tajemstvím nemůže nikomu svěřit. Jeho svět se rozpadá, jeho dětství končí - a jen jeho vnitřní síla a potřeba lásky mu dává šanci se znovu postavit na nohy... Příběh vyprávěný ve velkém spádu má mnoho zvratů, kombinuje výstižný popis společnosti s fantazijní nadsázkou a oplývá i v drsných situacích humorem klučičí bezprostřednosti.
Přeloženo z angličtiny
Keywords: irské romány (anglicky); Irish fiction (English)