Telegraph Avenue - Chabon, Michael, 1963- (Odeon, 2014)
Je rok 2004 . Archy a Nat jsou spoluvlastnící obchodu se starými vinylovými deskami na Telegraph Avenue, ulici, která slouží jako spojnice mezi Berkeley, univerzitním městem plným alternativců, bývalých hipíků a současných právníků, a Oaklandu, převážně černošského dělnického města, se všemi jeho problémy. Archy je černoch, Nat je Žid z Berkeley, oba jsou sběratelé a milovnící své sbírky jazzu, blues a funku, ale velmi špatní obchodníci bojující s dluhy a nyní i s hrozbou likvidace kvůli chystané výstavbě velkého nákupního centra. I manželky těchto přátel, Gwen a Aviva, podnikají spolu jako porodní asistentky, ale jejich podnikání je právě ohroženo žalobou za problematický domácí porod. Oba páry protagonistů tak bojují o zachování své autonomie, o "lokálnost" proti homogenizačnímu náporu velkých firem.. V příběhu však jde o víc: Gwen musí zvládnout nenadálé rozšíření rodiny o utajeného dospívajícího syna svého muže i vlastní porod, její muž Archy se musí naučit být otcem - a do toho se v příběhu vyskytne i senátor Barack Obama... Barvitý a dějově bohatý román zpracovává složité otázky identity i témata opuštění, odpuštění, nostalgie, diaspory či otcovství s vypravěčským mistrovstvím a velkou dávkou humoru, ale v konečném důsledku je o nevyhnutelnosti změn a možnostech jejich přijetí.
Přeloženo z angličtiny
Keywords: americké romány; American fiction