Úzká cesta na daleký sever - Flanagan, Richard, 1961- (Odeon, 2015)
Námětovou základnou románu jsou zážitky zajatců za 2. světové války, kteří byli japonskými vězniteli zneužiti k otrocké práci na projektu siamsko-barmské železnice. Jejich utrpení se dostalo populárního ztvárnění románem P. Boulla Most přes řeku Kwai, na něž tu ostatně nalezneme řadu reminiscencí. Faktickým základem se ale Flanaganovi stalo vyprávění jeho otce, který smrtící "faraonský projekt" zažil na vlastní kůži. Sledujeme osudy vojenského lékaře Dorriga Evanse a jeho zajatecké skupiny, postupné změny zprvu ještě přijatelných podmínek táborů i zoufalé boje o každý kousíček života a zdraví pod utahujícím se šroubem... Tím ale téma románu nekončí. Autor sleduje Evansovy osudy a proměny dlouhá léta po válce, stejně jako osudy jeho spoluvězňů, ale i japonských velitelů a dozorců. Román se tak stává především psychologickou studií traumat a deformací, které mezní zážitky na člověku zanechávají, studií ran vždy znovu otevíraných, touhy a nemožnosti postavit se k takovým zážitkům pravdivě. V Evansově životě hrají velkou úlohu ženy - životní partnerka Ella, osudová milenka Amy a dlouhá řada milostných avantýr - a právě milostné téma, poznamenané deformujícími zážitky, je druhou nejsilnější složkou vícevrstevného románu, oceněného roku 2014 Man Bookerovou cenou.
Přeloženo z angličtiny
Keywords: australské romány; válečné romány; historické romány; Australian fiction; war novels; historical novels