Bonita Avenue - Buwalda, Peter, 1971- (Odeon, 2014)
Hned v první kapitole se představuje obraz silné osobnosti profesora Siema Sigeria, úspěšného sportovce a geniálního matematika, univerzitního rektora a bývalého ministra, jak se jeví obdivujícím očím jeho bývalého zetě. Záhy se však čtenář dozví i o Sigeriově náhlé smrti - a disharmonických tónů pomalu a neúprosně přibývá. V dalších kapitolách se mění úhly pohledu různých vypravěčů i časových rovin a pod líbivým povrchem všestranně úspěšného života postupně vyvstávají rysy člověka sobeckého i nešťastného, zrazujícího i zrazovaného, s tragédiemi a selháními na mnoha stranách v životě zdánlivě spořádané rodiny... Lze říci, že odkrýváním osudu robustního judisty se vine "zápasnické" téma nečekaných podrazů a slabosti skryté za zdánlivě pevným postojem, i že příběh geniálního matematika prostupují matematické motivy náhody, předvídatelnosti a nepředvídatelnosti. Důkladně promyšlený a detailně vystavěný román o zdání a skutečnosti je velmi výrazným a úspěšným debutem nizozemského autora střední generace.
Přeloženo z nizozemštiny
Keywords: nizozemské romány; Dutch fiction