Tělo - Giordano, Paolo, 1982- (Odeon, 2013)
Kolektivního protagonistu druhého Giordanova románu tvoří několik vojáků italské roty, zařazené do mise v Afghánistánu. Několik velmi rozdílných průvodců nabízí čtenáři různé pohledy na život vojáků v pouštní zemi i na vztahy v jednotce, které se blíží spíš zákonu džungle internátní školy než představám o vojáckém kamarádství. Teprve po krvavém střetu s povstalci si mnozí uvědomí, že si sem na vojáky nepřišli jen hrát a každý po svém se vyrovnává s traumatickým zážitkem skutečné smrti. Vypravěčem, který poněkud vystupuje nad ostatní, je vojenský lékař Egitto, z jehož reminiscencí se vyjevuje příběh jeho rodiny. Soukromá "válka", kterou jeho sestra vede proti rodičům, tak tvoří absurdní protějšek ke skutečně smrtícímu konfliktu, který Egitto v přítomnosti zažívá. Podobně i pomsta bývalé milenky, z níž se zatím stala vlivná zpravodajská důstojnice.. Titul románu lze chápat i jako metaforu mnohohlavého armádního "těla", tvořeného jednotlivými vojáky, především se ale celou knihou táhne téma lidského těla a jeho potřeb, neduhů, slabostí a zrad, které v extrémních podmínkách nabývají rozhodujícího významu. Strohým, ale přesným vykreslením násilného "zestárnutí" dvacetiletých kluků po válečných zkušenostech pak román zdařile navazuje na tradici klasiků válečné literatury.
Přeloženo z italštiny
Keywords: válka v Afghánistánu (2001-); Afghan War (2001-); italské romány; Italian fiction